Southwater Regeneration

Month-11-Sep2011

Month-11-Sep2011

Southwater--3

Southwater--36

Southwater--52

Client: Telford & Wrekin Council

Value: £3,965,000

Programme: 70 weeks

Completion Date: March 2012

McPhillips was the Principal Contractor for the civil engineering enabling works and creation of key public spaces in preparation for a major re-development of the Southwater area of Telford Town Centre.

The contract called for working hours of 7:30-16:30 excluding weekends however in-order to reduce disruption McPhillips’ workforce worked flexibly around the opening hours of the local establishments. In consultation, early starts and later finishes were arranged so that works were not undertaken directly outside premises during their trading times. There were high flows of pedestrians and vehicles to Telford Shopping Centre, Ice Rink, Town Library, Mecca Bingo and Town Park along with unique visitor events at Telford International Centre such as the UK Snooker Championship which were managed without incident. Special local events were discussed during stakeholder committee meetings and our works were planned around these to eliminate the potential for disruption due to traffic or pedestrian congestion, noise, dust or vibration.  The working areas were segregated from pedestrian with high quality timber hoarding which included viewing panels so that the public could observe work progressing.

The work activities began with the demolition of the existing Visitors Centre and initial clearance of the 20 acre site. This was followed by the remediation of the site, earthworks, new drainage and infrastructure, including installation of a combined heat and power district network to support a new cinema, hotel, retail and leisure units. McPhillips’ Team had to deal with a large amount of existing services within the site and extensive management of Statutory Undertakers was required which started following contract award. McPhillips supervised diversions of two 250mm water mains and one high pressure 125mm gas main along with the provision of six water connections, six gas connections, ten electrical connections along with the installation of the full CHP system. In addition to this three electrical substations existed on-site, one of which was relocated to another area of the site with the original structure then being demolished.

The existing access roads were realigned and surfaced to create 400m of new road, footpaths and an 80 space car park along with improved highways access through the improvement of the existing junctions onto St Quentins Gate and Southwater Way. Public realm works involved the creation of a 300m central boulevard to the area using temporary surfacing until future development enables a permanent surface to be constructed.

A crusher was used to recycle 100% of the concrete waste (500m3) and the site waste management plan demonstrated that 8920m3 of excavation arisings were used in the permanent cut and fill, 4000t of top soil was stored, screened and re-used and 300t of planings from the existing footways and highways was used in the new footways and trench backfill.

The Council’s Town Centre Service Delivery Specialist, Kate Turner, commented “the works were further complicated by modifications to the development Masterplan through the construction process which resulted in changes on site. Despite this the team from McPhillips remained positive and proactive throughout, working with the Council’s team to find solutions and deliver an enabled site which was fit for purpose. Their can-do attitude and pragmatic approach has been essential in delivering a successful project for the Council”.